Περιμένοντας τον τουρίστα 4

Μακρύς χειμώνας

 

Το νησί της Κω ζει σε έντονους ρυθμούς επτά μήνες, έναν μήνα προετοιμάζεται και τέσσερις πέφτει σε χειμερία νάρκη. Φέτος οι κινέζικες νυχτερίδες είχαν διαφορετική άποψη και άλλαξαν το χρονοδιάγραμμα που τηρείται αυστηρά εδώ και πολλά χρόνια.

Αυτές τις μέρες τρέχουμε με την δουλειά. 1η Ιούλη ξεκινάνε οι πτήσεις από το εξωτερικό με αποτέλεσμα κάποια ξενοδοχεία να ανοίξουν. Όλα τελευταία στιγμή, αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που κυριαρχεί παγκόσμια. Προετοιμάζονται όλοι μες στο καλοκαίρι να υποδεχθούν τους τουρίστες και να επανεκκινηθεί η οικονομία. Οι εργαζόμενοι να δεχτούν όλους τους εκβιασμούς για εντατικοποίηση της δουλειάς, τα μικρότερα μεροκάματα, το φάσμα της ανεργίας και των επιδομάτων του κράτους. Από την άλλη πλευρά τα αφεντικά να βγάλουν κάποια σπασμένα, να μην μπουν μέσα, να δώσουν μεροκάματα στους εργαζόμενους που τόσο αγαπούν όπως λένε. Εντάξει, πλάκα κάνουμε.

Πώς προετοιμάζεται όμως τόσα χρόνια το νησί; Πώς στήνεται αυτή η βιομηχανία που αποφέρει τεράστια κέρδη στα αφεντικά;

Τα τελευταία χρόνια στην Κω υπάρχει ανάπτυξη σε όλους τους τομείς. Χτίζονται καινούργιες ξενοδοχειακές μονάδες, ανακαινίζονται και επεκτείνονται παλιές. Τα δυο προηγούμενα χρόνια σε γνωστή αλυσίδα ξενοδοχείων δινόταν στοίχημα ότι τα ξενοδοχεία που ανακαινίζονταν θα ήταν έτοιμα συγκεκριμένη ημερομηνία. Στοίχημα προς όλους ότι τα καταφέρνουμε. Βάρδιες όλη την μέρα και σουβλάκια – μπύρες για την επίτευξη στόχου σε αυτούς και αυτές που χύνουν τον ιδρώτα και δωρίζουν τον χρόνο τους.

Τα αποτελέσματα της προετοιμασίας και της εργασίας στην τουριστική βιομηχανία μπορείς να τα δεις σε όλες τις εργασίες συντήρησης, στα υπόγεια των ξενοδοχείων, στο καμίνι των κουζινών, στους κήπους, στην ηρωική προσπάθεια των καμαριέρων που πολλές φορές πληρώνεται στο νοσοκομείο τον Σεπτέμβρη – Οκτώβρη, στην ορθοστασία της ρεσεψιόν και στο τρέξιμο αυτών που σερβίρουν.

Η τουριστική βιομηχανία δεν ορίζεται όμως μόνο από την λειτουργία των ξενοδοχείων. Οι περισσότερες δουλειές έχουν την στόχευση τους εκεί. Σε κάτι τέτοιο δουλεύω και εγώ. Οι ρυθμοί είναι απίστευτα μεγάλοι και το τρέξιμο θα το ζήλευαν μαζί σπρίντερ και δρομείς μεγάλων αποστάσεων.

Θα σταθώ σε έναν τομέα. Τον πρωτογενή. Στην Κω τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται και σε αυτόν τον τομέα μεγάλη ανάπτυξη. Περισσότερος κόσμος ασχολείται με την γη, νέοι αγρότες, προγράμματα, αρκετή κινητικότητα και αρκετές επενδύσεις. Προφανώς δεν άλλαξε προσανατολισμό το νησί. Η στόχευση του μεγαλύτερου ποσοστού της παραγωγής έχει κατεύθυνση την τουριστική βιομηχανία.

Φέτος υπάρχει πρόβλημα. Φυτεύτηκαν πολλά στρέμματα. Η πρόβλεψη ήταν καλή με βάση την προηγούμενη χρονιά. Με την «πανδημία» και το πάγωμα της κίνησης του κεφαλαίου μέσω του τουρισμού, ένα μέρος της παραγωγής έμεινε στο χωράφι σαπίζοντας ή πουλήθηκε σε εξευτελιστικές τιμές σε εμπόρους. Το νησί στα χρόνια της ευμάρειας αλλοιώθηκε, αυτό φάνηκε και στον ατομισμό και ανταγωνισμό που κυριάρχησε στην δύσκολη στιγμή και από τους αγρότες.

Πριν τέσσερα χρόνια δούλεψα σε ένα θερμοκήπιο. Τότε ήταν που άρχισαν «συνάδελφοι» του αφεντικού μου να τον προτρέπουν να πάρει στην δουλειά Πακιστανούς με 20-25 ευρώ, χωρίς να μιλάνε κιόλας. Μετά από λίγο καιρό αυτό έκανε.

Φέτος σε βόλτα, την άνοιξη, σε περιοχή με αρκετά χωράφια έβλεπες ότι οι περισσότεροι εργάτες γης ήταν Πακιστανοί. Πολλοί ήρθαν τα τελευταία χρόνια, στα χρόνια του στρατοπέδου συγκέντρωσης και επέλεξαν να μείνουν εδώ ή τους επέλεξαν τα αφεντικά να μείνουν εδώ, γιατί είναι τα φτηνά εργατικά χέρια που τόσο έχουν ανάγκη.

Και εδώ αρχίζουν οι συμβολισμοί.

Εδώ βλέπετε μια είσοδο.

Δεν είναι είσοδος του hot spot (sic). Είναι η μια είσοδος από τις δυο ενός χωραφιού κοντά στο χωριό που βρίσκεται το στρατόπεδο συγκέντρωσης. Φέτος μπήκαν τα συρματοπλέγματα.

Εδώ βλέπετε μια άλλη εικόνα από το χωράφι. Μια μικρή λεπτομέρεια. Προσέξτε τις πεταμένες πιπεριές δίπλα από τα φυτά. Αποτέλεσμα της «πανδημίας». Πέρυσι στο ίδιο χωράφι μετανάστες μπήκαν να πάρουν κηπευτικά για να φάνε. Τους πήρε χαμπάρι ο ιδιοκτήτης και μαζί με άλλους τούς επιτέθηκαν και τους χτύπησαν. Στο τέλος ήρθαν οι μπάτσοι και μάζεψαν τους μετανάστες. Και πέρυσι, όπως σε κάθε καλλιέργεια, υπήρξε μια ποσότητα κηπευτικών που πετάχτηκε, απλώς φέτος είναι πιο μεγάλη. Θυμίζει τους Άθλιους του Β. Ουγκώ ε;

Εικόνες από το μέλλον και σύνδεση όλων των παραμέτρων που συμβαίνουν στην μαγευτική Κω. Η προετοιμασία για το στήσιμο της τουριστικής βιομηχανίας και οι όμορφες εικόνες της θάλασσας και των ξενοδοχείων στήνονται με την εκμετάλλευση, την υποτίμηση και την επίθεση στην αξιοπρέπεια των εργαζομένων. Στήνονται με τα συρματοπλέγματα, το στρατόπεδο συγκέντρωσης και τις μπουλντόζες που σαρώνουν την φύση του νησιού.